Scalatalent zomer 2018

Niels van Dijk en Ryan Groenewegen

klas 3 mavo, 16 en 15 jaar

Op Scala loopt veel talent rond. Talenten waar we als school trots op zijn. Daarom zullen wij met regelmaat een talent onder de aandacht brengen. Deze maand twee talenten met een bijzondere hobby: Niels van Dijk en Ryan Groenewegen.

Astronomen, daar zijn er maar weinig van in Nederland. Toch kunnen we Niels en Ryan de astronomen van de school noemen. De jongens kennen elkaar via school. "Bij de Scaladiscipline Bèta Junior hebben we elkaar ontmoet en toen bleek dat we dezelfde hobby hadden, heel toevallig." "Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in de ruimte", zegt Ryan. Niels raakte op een andere manier geïnteresseerd. "Mijn buurman had een telescoop en dat vond ik ook wel leuk. Ik had toen een telescoop gekregen voor mijn verjaardag en was daar vervolgens mee verder gegaan. Ook maak ik tegenwoordig foto’s van het sterrenstelsel, gewoon met een Canon!" vertelt Niels.

Het sterrenstelsel observeren of fotograferen is geen makkie, maar wel erg leuk. Het moet namelijk heel helder weer zijn. Als het dan helder is, dan is het ook meteen raak. "Je kan van alles zien: sterrenstelsels, nevels, gashopen of een geëxplodeerde ster", vertellen de jongens. Het leukste van hun hobby vinden Niels en Ryan het verder kijken dan anderen, letterlijk en figuurlijk. Je kunt bijvoorbeeld terug in de tijd kijken. Het licht dat wij nu hebben, is lang geleden weggegaan bij de sterren. Door de afstand en de lichtsnelheid duurt dat best wel lang. Eén lichtjaar is de afstand die het licht in 1 jaar aflegt.

Na hun tijd op Scala Rietvelden zijn ze jongens niet van plan om iets te gaan studeren in de astronomierichting. Zo wil Ryan de opleiding Programmeren doen. Niels is er nog niet helemaal uit wat hij wil. Wel hebben Niels en Ryan allebei de wens om in de toekomst eens naar Chili te gaan. Daar staat de grootste telescoop op aarde: de E-ELT.

Niels en Ryan zijn lid van de sterrenwacht Tweelingen in Spijkenisse. Dit is een leuke vereniging van enthousiaste astronomen in de leeftijd van 10 tot 70 jaar. Hier komen zij regelmatig bij elkaar om sterren te kijken, te fotograferen en te hobbyen. Ben je ook geïnteresseerd in het sterrenstelsel of ben je benieuwd wat Ryan en Niels allemaal precies doen bij de sterrenwacht? Kijk dan eens op http://www.sterrenwachtspijkenisse.nl . In de winter is de sterrenwacht alle vrijdagavonden te bezoeken.

Via onderstaande link zijn de foto's te zien met daarop Niels en Ryan met hun telescopen. De foto’s van de planeten zijn door Niels zelf gemaakt.