Ckv

Als je in 3 mavo of 4 havo zit, krijgt iedereen het vak ckv. Ckv staat voor cultureel kunstzinnige vorming. Je gaat bij dit vak kennismaken met kunst en cultuur op een breed vlak door middel van excursies, activiteiten, verslagen maken en praktische opdrachten. Het is ook belangrijk dat je leert presenteren en een eigen mening leert formuleren.

Ckv bestaat uit zes verschillende onderdelen:
- Wereldliteratuur
Film
Theater: cabaret, musical, toneelstuk, stand-up comedy
Dans: van klassiek tot breakdance, hiphop, latin enz.
Muziek: concert, opera, wereldmuziek, festivals
Beeldende kunst: fotografie, architectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst, mode, design

Voor het vak ckv krijgt je een cultuurkaart. Op deze kaart komt een tegoed te staan, dat je kunt gebruiken om een activiteit te betalen. Het tegoed is helaas niet voldoende om alle activiteiten van te betalen. Op vertoon van deze kaart kun je wel veel kortingen krijgen; niet alleen op activiteiten maar ook op kleding, cd`s, laptops enz. (dit geldt alleen voor de winkels die zijn aangesloten zijn bij CJP). Meer informatie hierover kun je terugvinden op www.cjp.nl. Je kunt zelf bepalen hoeveel geld je aan ckv wilt of kunt besteden. Heel veel activiteiten zijn gratis of kosten weinig geld, zoals architectuur, galeries, kubuswoningen, museum Boijmans van Beuningen. Natuurlijk zijn er ook dure activiteiten zoals een musical of een concert. Het is aan jou en je ouders/verzorgers of je het geld daaraan wilt of kunt besteden.

3 mavo
Ckv is gekoppeld aan het vak beeldende vorming. Tijdens de lessen behandelen we hoofdstukken uit het boek "Kunststof". De leerlingen krijgen zoals genoemd allerlei opdrachten; deze worden o.a. gesteund door de website van de uitgever. We bezoeken musea, organiseren een theaterdag en de leerlingen gaan ook zelfstandig op pad om kunst te bekijken. Zo'n opdracht is bijvoorbeeld: fotografeer in je woonomgeving vijf beelden en zoek informatie over die beelden. Natuurlijk heeft de eigen mening in de verslaglegging een belangrijke plaats. Alle verslagen komen in het ckv-dossier voor de eindbeoordeling.


4 havo
Tijdens de lessen proberen we elke discipline te behandelen. Hiervoor gebruiken we het boek Palet maar we doen ook veel praktische opdrachten; een reclamefilmpje maken, een eigen Lama-show maken (nadat we De Lama’s bekeken hebben) of naar aanleiding van de graffitikunstenaar Banksy een eigen graffiti maken etc.

School organiseert elk jaar een ckv-dag. Op deze dag ga je op pad voor het vak ckv. Elk jaar verandert het programma. Het doel van deze dag is dat je kennismaakt met zoveel mogelijk verschillende kunstdisciplines.

Dit jaar bestond de ckv-dag uit een bezoek aan het HipHopHuis voor een workshop breakdance. We zijn naar het Ro Theater gegaan voor een theaterworkshop. En we zijn naar museum Boijmans Van Beuningen geweest. Soms gaan we ook naar een film of we kijken een film in de les.


Misschien dacht je dat kunst alleen in het museum hangt. Maar bij ckv leer je dat er meer soorten kunst zijn. En dat kunst per definitie niet saai hoeft te zijn. Op de Kunstacademie en het Grafisch Lyceum zijn ook veel verschillende opleidingen die gericht zijn op een beroep. Dus je studeert niet af als kunstenaar maar als grafisch vormgever of modeontwerper of illustrator of fotograaf of … teveel om op te noemen.

Lijkt je dit wat, dan moet je ook zeker de vaksite van beeldende vorming lezen!