Duits

Hallo, leerling uit groep 8!

Wij beginnen in de eerste klas met het vak Duits voor de mavo- en havoleerlingen. Je denkt misschien dat Duits een moeilijke taal is, maar je zult zien: het valt reuze mee. Je merkt in de les al dat je best veel van de taal verstaat en aan het eind van de eerste les kun je je zelfs al voorstellen. "Mein Name ist Annemarie. Ich bin elf Jahre alt. Ich wohne in Spijkenisse".

In het eerste hoofdstuk draait alles om jou. Je leert je omgeving te benoemen in het Duits en te tellen van één tot twintig. Je leert een nieuwe letter schrijven en ook uitspreken. (Ich heiße Annemarie). Daarnaast kom je van alles te weten over Duitsland en de buurlanden waar ook Duits wordt gesproken. Je krijgt liedjes te horen. Je kunt al een stukje tekst lezen en vragen beantwoorden.

In het tweede hoofdstuk gaan we praten over familie en vrienden. Je leert in het Duits te vertellen over jouw familie en jouw vrienden en/of vriendinnen.
Heb jij ook een huisdier? Wij praten over hond, kat, parkiet of cavia. We oefenen met Duitse zinnetjes. Je zult verbaasd zijn hoe vlug je al deze zinnetjes
kunt uitspreken en goed schrijven.

In januari beginnen we met het onderwerp vrije tijd. Wat doe jij in je vrije tijd? Ga jij graag naar buiten, doe jij een sport of lees jij liever een boek? Duitsers gaan bijvoorbeeld in hun vrije tijd skiën of ze gaan naar het strand.

In hoofdstuk vier gaat het over de school. Hoe gaat het met jou op school? Wat doet een Duitse leerling op zijn/haar school? Hoe ziet jouw lesrooster eruit? Zou het lesrooster van een Duitse leerling hetzelfde zijn? Je vertelt in het Duits over jouw schooldag.

Je gaat flitskaarten maken en daarmee nieuwe woorden leren. Je leert vragen in het Duits te stellen en jouw docent (meester/juffrouw) gaat in het Duits antwoorden. Je gaat zelfs met klasgenoten Duits praten (rollenspel).

Voor je het weet is het eerste schooljaar al weer voorbij en ken je al heel wat Duitse zinnen. Je kunt zelfs al een kort verhaaltje vertellen. 

Tot ziens!!!
Auf Wiedersehen!!!