Maatschappijleer

 
Het vak maatschappijleer krijg je allemaal in klas vier, op welk niveau je ook les krijgt.

Bij maatschappijleer is er veel aandacht voor gebeurtenissen uit het nieuws. Door soms het journaal te kijken of misschien een krant te lezen, leer je wat er buiten jouw eigen kringetje van familie, vrienden en school
allemaal gebeurt.

Onderwerpen die we behandelen bij maatschappijleer zijn:

 • de invloed van de media: We maken bijna allemaal wel gebruik van¬†verschillende media vb van de krant, televisie, internet. Maar is al die¬†informatie die we daar uit krijgen wel echt waar? En hoe kom je erachter¬†of die informatie waar is?
   
 • politiek: Als je achttien jaar bent mag je stemmen, maar op wie ga je¬†dan stemmen? Waar staan al die politieke partijen voor, wat doen ze en hoe¬†werkt de politiek eigenlijk?
   
 • criminaliteit: Hoe kan het dat sommige mensen crimineel worden en andere¬†mensen niet? Als je iets verkeerd hebt gedaan, hoe werkt dat dan met de¬†politie en de rechter? En hoe kunnen we met elkaar ervoor zorgen dat de¬†samenleving veiliger wordt en er minder criminaliteit is?
   
 • de verzorgingsstaat: Werk is erg belangrijk in het leven van de meeste¬†mensen, we verdienen er natuurlijk ons geld mee om van te leven. Maar wat¬†gebeurt er nu als je niet meer (kan) werken? Hoe kom je dan aan geld?
   
 • multiculturele samenleving: In Nederland wonen mensen van verschillende¬†culturen. Hoe kunnen we er met elkaar voor zorgen dat we goed met elkaar¬†omgaan?

Hopelijk begrijp je na deze lessen de maatschappij waarin je leeft een stukje beter!