Muziek

Op Scala Rietvelden is het vak muziek een vak dat absoluut van zich laat horen. Letterlijk! In de onderbouw is het een ‘verplicht’ vak net als alle andere vakken. Dat betekent niet dat het een ‘gewoon’ vak is als alle andere vakken. Naast (muziek)theorie, luistervaardigheid, muziekgeschiedenis en andere wetenswaardigheden, is muziek een vak waarbij je leert om te musiceren op verschillende instrumenten en je leert jezelf te presenteren.

We maken gebruik van een lesmethode die digitaal is zodat je ook thuis in staat bent om de opdrachten te maken of te herhalen, de muziekfragmenten te beluisteren en je voor te bereiden op de volgende les. Tevens bevat deze methode veel speelstukken, bestaande uit melodie, verschillende (andere) partijen, vaak aangevuld met een akkoordbegeleiding. Naast de methode voor muziek is er ook een grote bibliotheek met songboeken. Hier kun je dan gebruik van maken om je voor te bereiden op je presentatie.

Er wordt lesgegeven in de muziekruimtes. Daar zijn heel veel muziekinstrumenten aanwezig. Keyboards, djembés, drumstellen, akoestische gitaren, elektrische gitaren, basgitaren, versterkers, piano’s (inclusief een digitale piano), klein slagwerk, enz. Natuurlijk met complete zanginstallatie(s)!

Aan het einde van de onderbouw maak je een keuze of je het vak muziek wilt kiezen. Je kunt het vak bijvoorbeeld kiezen omdat je het later nodig hebt, omdat je in deze richting verder wilt studeren of omdat je graag praktisch bezig bent en jezelf wilt uiten op één of meerdere instrumenten.

Het verschil tussen muziek in de onderbouw en in de bovenbouw is dat je in de onderbouw kennismaakt met verschillende soorten instrumenten en basistheorie. In de bovenbouw vindt verdieping plaats en kun je je gaan richten op het uitvoeren van muziek die jij wilt uitvoeren en wordt er dieper in gegaan op de theorie als voorbereiding op het centrale examen. Je hoeft presentaties niet alleen te doen. Veel leerlingen werken samen, wat naast leuk ook vaak verbluffend hoog van niveau is. Door het 80 minutenrooster is het een éénuursvak.
In de bovenbouw in de mavo en havo krijg je meerdere uren per week muziek.