Nederlands

 

Een van de verplichte vakken op de middelbare school is het vak Nederlands. Dat betekent dat alle leerlingen op alle niveaus Nederlands hebben en daar ook eindexamen in doen in 4 mavo, 5 havo of 6 vwo.

Op de basisschool had je waarschijnlijk niet het onderdeel Nederlands, maar vast wel ‘begrijpend lezen’, ‘spelling’, ‘ontleden’ en ‘schrijven’. Al die onderdelen krijg je op de middelbare school bij Nederlands.

Op Scala werken we met het boek Nieuw Nederlands. Dat boek bestaat uit zes hoofdstukken en ieder hoofdstuk bestaat weer uit een aantal onderdelen. Je gaat veel leren over hoe je het beste een tekst kunt lezen en over hoe je een tekst moet schrijven, maar ook moet je wel eens een boek lezen en daar een mooi verslag over maken. Net als op de basisschool hou je in klas 1, 2 en 3 een spreekbeurt over een onderwerp dat jij leuk vindt of een boekpresentatie. Ook besteden we veel aandacht aan grammatica en spelling.

Tijdens de lessen besteden we ook veel aandacht aan lezen. Soms kun je een zelfgekozen boek lezen, maar de docent kan er ook voor kiezen klassikaal een boek te lezen. Een van de regels op school is dat je altijd een leesboek in je tas hebt. Niet alleen bij het vak Nederlands, maar bij alle vakken, zodat je altijd iets nuttigs te doen hebt als er een keer iets uitvalt.

Je ziet dat je bij Nederlands echt heel veel verschillende dingen doet en leert en daarom is het ook zo’n leuk vak!